Co dobrego dala nam Francja?

Kuchnia francuska – każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie…Kuchnia francuska – każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo „leniwych” dań, które „robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
Jeśli mowa o przepis na burgery z indyka to wspomnę też o innych źródłach.
Na temat burgery z indyka to też niezłe info
Wpis inspirowany jest również burgery z indyka
Na ten temat napisali także na burgery z indyka